A Zittend - Over Mirjam 1200x800

Wie ben ik?

Mijn ouders herinneren zich nog dat ik uit school kwam en zei: ‘die deed zo….’. En dan volgde er een houding of blik die de ander typeerde. Dit plezier in observeren is mijn hele leven gebleven: hoe doen mensen, hoe praten mensen, wat wordt er gezegd en wat niet, en hoe komt dat over?

Mijn talent om goed te observeren, kijken en luisteren gebruik ik in het mooie werk dat ik doe. Door samen met een frisse blik te kijken naar jouw manier van spreken, zingen of presenteren kunnen we ontdekken wat daarin kenmerkend is, wat we willen versterken en wat we kunnen toevoegen.

Mijn passie is de stem. Ik vind het ongelooflijk hoe de stem werkt en hoe we met onze stem een boodschap kunnen overbrengen. Niet alleen met woorden maar ook, en misschien wel juist, met de klank van onze stem. Hoe je iets zingt of zegt heeft een grote impact op jezelf en op de ander. Ik geniet ervan om samen te ontdekken hoe jouw stem werkt, hoe je hem nu gebruikt en welke kleuren en technieken je kunt toevoegen zodat je meer klinkt en overkomt zoals je zou willen.

Missie
Tijdens mijn conservatoriumopleiding hoorde ik vaak dat ik in de groep en op het podium meer de ruimte moest innemen. Het
was zoeken hoe ik dit moest doen en wat hierin van mij werd verwacht. Totdat ik me besefte dat die ruimte niet gevuld moest
worden met iemand anders, maar met míj.
In mijn werk creëer ik een plek waarbinnen de ander de ruimte voelt om zich te laten zien en horen. Niet om te klinken als
Whitney Houston of te presenteren als Steve Jobs maar om te spreken, zingen en presenteren als jezelf. Op een energieke, ontspannen manier: met nieuwe technieken en ongetwijfeld ook met vaardigheden die je al lang in je hebt.

Opgedane kennis en ervaring

 • Mijn werk als zzp’er combineer ik met mijn werk als docent op het Conservatorium (ArtEZ). Ik geef de lessen zangtechniek, professioneel spreken, anatomie & fysiologie en individuele begeleiding op het gebied van logopedie en stem.
 • Afgestudeerd opleiding zang jazz&pop, ArtEZ Conservatorium Zwolle
 • Afgestudeerd opleiding logopedie, Hogeschool Windesheim
 • Opleiding tot Professioneel Presentatiecoach (individueel), School voor Presentatiecoaching
 • Opleiding tot Professioneel Presentatietrainer (voor groepen), School voor Presentatiecoaching
 • Opleiding Specialisatie Stemtherapeut, Hogeschool van Utrecht
 • Estill Voice Training System (EVTS) level l&ll, Kiereen Lock & Anne-Marie Speed
 • Complete Vocal Technique (CVT), Hogeschool van Utrecht
 • Manuele facilitatie van de larynx, Bernhoven
 • Verschillende symposia en trainingen zoals Stembevrijding, de Polyvagaal theorie, Lax vox, NLP en Vox phonetography
 • In het verleden was ik werkzaam bij de opleiding Logopedie op Hogeschool Windesheim, de opleiding docent theater op ArtEZ en HQ Hogeschool voor de kunst.

Voor een vollediger beeld van opleidingen, cursussen en werkervaring, bekijk mijn profiel op Linkedin.

Wie ben jij?
Ik ontmoet je graag in de praktijk of digitaal!
info@mirjamhartkamp.nl  linkedin

Alles over bubbelen en rietjes

Je hebt het vast al eens voorbij zien komen ergens…

Lees verder ...

Stemtips voor docenten

Weet je wat de nummer 1 oorzaak van ziekteverzuim in…

Lees verder ...

Unmute yourself

“Ik ben opgegroeid in een behouden omgeving. Rustig zijn was…

Lees verder ...