Waarom verstaan ze me niet?

“Ik hoor op mijn werk heel vaak ‘wat zeg je?’.
Bij presentaties krijg ik vaak de feedback dat ik niet goed te volgen ben.
Ik denk dat ik veel te snel spreek maar ik weet niet hoe ik dat kan veranderen.”

Heel frustrerend als je vaak de feedback krijgt dat je niet goed te verstaan bent. Dat je dingen twee keer moet zeggen of aan de blik van de ander kunt zien dat hij of zij je niet heeft begrepen. Een slechte verstaanbaarheid kan je onzeker maken over je communicatie of ervoor zorgen dat je sommige situaties uit de weg gaat.

Hoe komt het dat sommige mensen niet goed verstaanbaar zijn? En wat kun je eraan doen?
Hieronder zet ik de meest voorkomende oorzaken en mogelijke oplossingen voor je op een rij:

Articulatie
‘Je moet goed articuleren’ zeggen mensen soms. Probeer je daaraan te denken en elke lettergreep duidelijk uit te spreken dan klink je al gauw als een robot. Daarom is de eerste stap voor een goede articulatie: laat je kaak vallen. Bij het laten vallen van de kaak ontstaat er meer ruimte en klank. Ga daarna voor de spiegel spreken en controleer of je lippen meedoen met de spraak. Maak je lipbeweging groter door bij ronde klinkers de lippen ook echt rond te maken. Meer kaakdaling en lipactiviteit geeft altijd verbetering van de verstaanbaarheid.

Tong
Soms zit de slechte verstaanbaarheid niet zozeer in de opening van de mond of beweging van de lippen maar in de tong. Bij goed gebruik van de tong, klinken klanken als de /d/, /t/ en /s/ pittig. Is de tong verslapt, dan klinken deze klanken niet pittig en kort maar ‘dik en slap’. Een sliding in plaats van een krachtige schop ? Je kunt je voorstellen dat dat de spraak meer onduidelijk en rommelig maakt.

Spreektempo
Ook het spreektempo is van belang op de verstaanbaarheid. Bij een te hoog spreektempo gaat de verstaanbaarheid achteruit. Helemaal als deze gepaard gaat met onvoldoende lettergreepuitstempeling, dan worden woorden in elkaar gedrukt en vallen sommige lettergrepen weg. Sprekers met een hoog spreektempo en een pittige articulatie kunnen goed verstaanbaar zijn. Toch kunnen ze baat hebben bij het leren vertragen en pauzes laten vallen om ook boeiend te spreken voor de groep.

Volume
Tot slot kan het natuurlijk zo zijn dat je onvoldoende verstaanbaar bent omdat je te zacht of met een licht of hees stemgeluid spreekt. Een gemiddeld spreekvolume is rond de 70dB. Sommige zachte sprekers moeten, als ze leren luider of voller te spreken, echt wennen aan het idee om volume te maken en met hun stem de ruimte in te nemen.

Stem- & spraaktraining geeft vaak al binnen enkele sessies verbetering bij dat aspect in jouw spreken wat ervoor zorgt dat mensen je niet goed verstaan. De training geeft je handvatten voor je spreken en zorgt ervoor dat je weet wat je moet doen als mensen je vragend aankijken.

Wil je vandaag al aan de slag? Turf dan eens hoe vaak je moet herhalen wat je zegt en bekijk in welke situaties het vaak gebeurt. Of maak een geluidsopname met je telefoon en luister deze na een aantal dagen terug. Kun je het letterlijk meeschrijven? En hoe is het als je dit aan een kennis vraagt?

Ik wens je veel succes en een trefzekere communicatie toe!

hoor-je-me