Mirjam-stemtips

Ik heb een verwijsbrief

Misschien heb je in verband met stemklachten een verwijsbrief gekregen van de kno- of huisarts voor logopedie. Als stemgespecialiseerd logopedist kan ik je begeleiden bijvoorbeeld rondom een operatie aan de stembanden of bij het gezond en ontspannen leren spreken.

In het verleden tekende ik hiervoor contracten met verzekeraars zodat de logopedische begeleiding werd vergoed (na het verplicht eigen risico). Daarmee ging ik akkoord met de kwaliteitseisen van de verzekeraar. In de praktijk betekende dat behandelingen van 30 minuten inclusief administratietijd. Dit is de reden waarom veel logopedische behandelingen 20-25 minuten duren.

In 2020 heb ik ervoor gekozen om deze contracten niet langer te ondertekenen omdat ik geloof dat de kwaliteitseisen van de verzekeraars niets zeggen over de kwaliteit van de geboden begeleiding. Ik besteed de beschikbare tijd liever niet aan administratie maar aan echt de ander zien en horen, waarde toevoegen en ruimte geven aan klank en adem zonder tijdsdruk.

Dat betekent dat ik alleen maar werk met afspraken van een uur zodat er in de sessie zowel tijd is om terug te blikken en om nieuwe dingen te oefenen als om het geleerde eigen te maken en concrete ideeën te hebben over het implementeren van het geleerde in het dagelijks leven.

Hoe je spreekt heeft veel raakvlakken met hoe je zingt en presenteert en met wie je bent. Deze manier van werken geeft ons de ruimte om samen op zoek te gaan naar dat wat jou verder brengt.

P.s. Omdat de stem voor de meeste mensen onmisbaar is voor het beroep, is vaak vergoeding vanuit de werkgever mogelijk.

Graag tot ziens in de praktijk of digitaal!

Alles over bubbelen en rietjes

Je hebt het vast al eens voorbij zien komen ergens…

Lees verder ...

Stemtips voor docenten

Weet je wat de nummer 1 oorzaak van ziekteverzuim in…

Lees verder ...

Unmute yourself

“Ik ben opgegroeid in een behouden omgeving. Rustig zijn was…

Lees verder ...