Wat is zingen met vibrato?

Zangers kunnen ervoor kiezen om te zingen met of zonder vibrato. Vibrato is een effect dat je kunt gebruiken waardoor je een trilling hoort in de toon. In het zingen onderscheiden we twee soorten vibrato: de hamervibrato en het strottenhoofdvibrato.

Het hamervibrato gebeurt op stemplooiniveau. De stem blijft op dezelfde toonhoogte maar je hoort een rij pulseringen op dezelfde toon. De klank kan wat mekkerig zijn of een beetje bibberig klinken alsof je in de lach schiet. Je hoort het hamervibrato bv als Beth Hart zingt ‘leave the light o~o~n’.

Bij het strottenhoofdvibrato wisselt de toon iets in toonhoogte en volume. Dit vibrato wordt gemaakt door het strottenhoofd op en neer te bewegen. Je hoort het strottenhoofdvibrato veel in ‘klassieke’ stijlen als opera maar ook in ‘lichte’ stijlen als soul en jazz. Voor beide soorten geldt dat het een effect is dat je gepast moet toevoegen: dus in de juiste mate en passend bij het muzikale genre en het ritme van het stuk.

Heb je nog nooit met vibrato gezongen? Experimenteer dan eens met je stem door overdreven een schaap of operazanger na te doen. Of vouw je handen in elkaar en schud met je armen en handen terwijl je een /oe/ zingt en met je stem meewiebelt met je handen. En oefen daarna natuurlijk weer om de toon te zingen zonder vibrato. Veel plezier!

vibrato