Los met die buik

Herkenbaar? Misschien heb je je net als heel veel anderen (onbewust) aangeleerd om je buik aangespannen te houden. De natuurlijke beweging die je rond je navel voelt als je slaapt of de slappe lach hebt, is verdwenen. Het middenrif (een koepelvormige spier tussen borst- en buikholte) kan zich niet meer goed afplatten en de adembeweging is alleen zichtbaar rond het borstbeen.

Ik vind het jammer dat die natuurlijke beweging die we als baby allemaal hadden, door spanning of schoonheidsideaal bij veel mensen is verdwenen. In mijn werk merk ik dat het mensen vaak veel oplevert als het ze lukt om de adembeweging weer laag te ervaren. Ze voelen bijvoorbeeld dat de hartslag daalt en spanning afneemt, dat ze minder in hun hoofd zitten, dat de keel meer ontspannen voelt, dat ze meer lucht hebben, beter bij hoge noten kunnen of zich minder buiten adem voelen.

Ben je benieuwd wat het voor jou kan betekenen? Kom gerust eens langs of experimenteer vandaag nog door te gaan liggen met je handen op je buik. Bij iedere inademing zul je voelen dat je het middenrif afplat en je organen zich verplaatsen (‘je buik zet uit’) bij iedere uitademing gaat het middenrif weer terug en plat de buik af. Ik hoop dat je zo even ervaart hoe het is om je buik niet steeds in te houden en dat het proeft naar meer. Zodat je je niet alleen ‘home voelt’ in je eigen huis maar ook op je werk, in de trein en in je eigen lijf. Enjoy!

Waarom jezelf niet wilt terugluisteren
Klinkt je stem in je eigen hoofd best oké maar vind je een geluidsopname verschrikkelijk?
Heel herkenbaar! De meeste mensen staan niet te juichen als ik ze voorstel om even een opname te maken. Hoe komt het dat we in ons hoofd zo’n ander beeld van onze stem hebben?

Alles om je heen hoor je doordat je trommelvlies trilt door geluidsgolven, die door de hersenen worden geïnterpreteerd als geluid. Maar als je zelf praat, ontstaat er nog meer trilling. Bijvoorbeeld de trilling van je tong- en strottenhoofdbewegingen die worden doorgegeven via je nek en ruggenwervels. Deze extra trillingen in je oor klinken vaak dieper waardoor je zelf het idee hebt dat je eigen stem krachtig en vol is. Bij het terugluisteren van een opname hoor je je stem ineens alleen via je trommelvlies en dus meer zoals je omgeving hem ook hoort.

Er is trouwens wel een trucje om je stem meer te horen zoals anderen dat doen. Noem bijvoorbeeld de maanden van het jaar en plaats halverwege twee tijdschriften voor je oren. Nu legt het geluid een andere weg af en hoor je je stem meer zoals hij echt klinkt. Zo krijg je eerlijkere feedback en zal je minder gruwelen bij het eerstvolgende filmpje van jezelf. Of beter nog: zo heb je een prima tool om je eigen stem te trainen zodat je een écht warm en vol geluid krijgt

spreken-in-het-openbaar