Waarom klinkt mijn stem zo raar?

Klinkt je stem in je eigen hoofd best oké maar vind je een geluidsopname verschrikkelijk? Heel herkenbaar! De meeste mensen staan niet te juichen als ik ze voorstel om even een opname te maken. Hoe komt het dat we in ons hoofd zo’n ander beeld van onze stem hebben?

Alles om je heen hoor je doordat je trommelvlies trilt door geluidsgolven, die door de hersenen worden geïnterpreteerd als geluid. Maar als je zelf praat, ontstaat er nog meer trilling. Bijvoorbeeld de trilling van je tong- en strottenhoofdbewegingen die worden doorgegeven via je nek en ruggenwervels. Deze extra trillingen in je oor klinken vaak dieper waardoor je het idee hebt dat je eigen stem krachtig en vol is. Bij het terugluisteren van een opname hoor je je stem ineens alleen via je trommelvlies en dus meer zoals je omgeving hem ook hoort.

Er is trouwens wel een trucje om je stem meer te horen zoals anderen dat doen. Plaats eens halverwege het spreken twee tijdschriften voor je oren. Nu legt het geluid een andere weg af en hoor je je stem meer zoals hij echt klinkt. Zo krijg je eerlijkere feedback en zal je minder gruwelen bij het eerstvolgende filmpje van jezelf.

Of beter nog: zo heb je een prima tool om je eigen stem te trainen zodat je een écht warm en vol geluid krijgt 😀

0O7ZMP3SQ