Hoera de scholen zijn weer begonnen!

Stiekem zouden we deze vlag best wel even in onze woonkamer willen ophangen ? Maar de andere kant is ook waar, ik heb al meerdere docenten in mijn praktijk gesproken die wel even moeten slikken bij de eerste weken. Mensen met een spreekberoep merken na de vakantie vaak dat hun stem gevoelig is, en dat ze moeten wennen aan het vele spreken. Docent zijn is topsport, sowieso en zeker ook voor je stem. Veel docenten zijn heel goed in het inspelen op de groep en leggen daar hun focus neer. Soms vergeten ze daarmee de zorg voor zichzelf. Dus hierbij negen stemtips voor docenten, om uit te printen en op te hangen, om te blijven denken aan je stem maar vooral ook om te blijven voelen en denken aan jezelf.

  1. Probeer lesmomenten waarin je spreekt/uitleg geeft, af te wisselen met momenten dat je niet spreekt (zelfstandig werken).
  2. Je stem is niet het enige middel om te communiceren. Communiceer met je lijf wat je wilt zeggen en onderstreep dat evt. met je stem. Maak gebruik van lichaamstaal, mimiek en bv een tik op het bord om de groep stil te krijgen.
  3. Meer articuleren is effectiever dan spreken met meer volume!
  4. Begin pas te spreken als het stil is in de klas.
  5. Zet een fles water op je bureau en drink veel! Water dus en geen koffie
  6. Bedenk dat stiltes in een zin vaak aandachtsverhogend werken. Neem eens een stukje les op (bv een smartphone-geluidsopname van je uitleg halverwege de les) en luister of je de stembelastende neiging hebt om heel snel te spreken, te weinig adem te halen of steeds hoger te spreken. Voor kleuterdocenten: wees extra bewust op hoog, ‘lief’ stemgebruik.
  7. Sportdocenten: roep de groep bij je als je een instructie geeft en laat ze daarna weer de zaal in gaan.
  8. Stop per direct met roken, keelschrapen en veelvuldig hoesten.
  9. Heb je stemklachten, loop er niet te lang mee door maar zoek hulp.

Zet hem op!

Deel het op

docent